Nu är rättningen klar. Bland de 1 587 åttondeklassare i Karlstadsregionen som deltog i Teknikåttans kvalificeringstävling var det två elever som hade alla rätt på frågorna. Nästa steg i tävlingen är regionfinalen på Karlstads universitet i april.

Uppvaktning av årets två fullpottare den 9 februari. Elise Flognman, klass 8 C, Forshaga Lärcenter (Forshaga) Gabriel Hultman, klass 8 D, Österledsskolan (Karlskoga)

Tema 2012: Hemma Vilken gas används för att göra bubblor i läsk? Kommunicerar tv:ns fjärrkontroll via infraröd strålning? Varför har man vattenlås under diskbänken? Temat för årets tävling – Hemma – utmanar eleverna att tänka till om tekniska ting och naturvetenskapliga fenomen som finns på hemmaplan. – Teknik och naturvetenskap finns överallt i vår vardag utan att vi tänker på det. Tävlingen är ett sätt att få unga människor att upptäcka vad kul det här området är och vilja utforska det mer. Vi hoppas också att det ska stärka självförtroendet att våga testa uppfinningar och ta fram kreativa lösningar, säger projektledare Carina Sundman vid Karlstads universitet.

Riksomfattande tävling Teknikåttan är en riksomfattande tävling för elever i klass åtta som arrangeras av universitet och högskolor i Sverige. Genom att relatera till vardagsnära teknik och lyfta fram nya perspektiv på naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att testa sin kreativitet och ge kloka svar på kluriga problem. Teknikåttan kan även fungera som en resurs för lärare. I den första etappen deltar hela klassen. De bästa klasserna går vidare till regionfinal. Varje klass representeras då av ett lag bestående av tre elever som med klassuppgift, kluriga frågor och praktiska experiment får tävla om en plats i riksfinalen som går av stapeln på Umeå universitet i maj.

Klasser som gått vidare till regionfinal Förutom de värmländska kommunerna omfattas Region Karlstad av skolor i Dalsland, Närke, Västmanland och Skaraborg. Följande klasser i Region Karlstad hade bäst resultat i kvalificeringsomgången och går därmed vidare till regionfinalen vid Karlstads universitet 19 april: 8C – Forshaga Lärcenter, Forshaga 8D – Forshaga Lärcenter, Forshaga 8B – Hammarlunden, Hammarö 8C – Hultsbergsskolan, Karlstad 8A – Järvenskolan, Gunnarskog (Arvika) 8D – Österledsskolan, Karlskoga

För mer information, kontakta: Carina Sundman, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap, Karlstads universitet 070-827 82 59, carina.sundman@kau.se

Sprid nyheten vidare
Facebook Twitter Linkedin Pinterest Email